
Korzenny torcik czekoladowy z kremem cynamonowym
Torcik jest niezwykle aromatyczny. Jeśli lubicie przyprawy korzenne, to ten tort jest dla Was idealny. Ciasto czekoladowe jest intensywne w smaku, natomiast krem cynamonowy – delikatny. Zapraszam.
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru (może być trochę mniej)
- 1 duże jajko
- 50g masła
- 1/4 szklanki kakao
- 25g czekolady deserowej
- 1/4 szklanki śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy z czekoladą i mieszamy z kakao. Studzimy.
Mąkę,cynamon, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia mieszamy.
Blaszkę o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Jajka ubijamy na puszystą masę, dodając partiami cukier. Powinniśmy uzyskać puszystą masę. Dodajemy do niej ostudzoną masę czekoladową. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na zmianę suche składniki i śmietanę. Masę przelewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 30-35 minut. Do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 cienkie blaty.
Krem:*
- 200g mascarpone
- 100ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- cukier wanilinowy (16g)
- łyżka cynamonu
Mascarpone i śmietanę ubijamy na sztywną masę, w międzyczasie dodajemy cukier, a pod koniec cynamon.
*Robiąc krem polecam go próbować i wedle uznania dodać więcej/mniej cynamonu i cukru
Dodatkowo:
- 4-6 pokruszonych kruchych ciastek cynamonowych/kakaowych
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Na pierwszy blat wykładamy połowę powideł, smarujemy 1/3 kremu. Tak samo postępujemy z drugim blatem, ostatni kawałek ciasta układamy na górze i przyciskamy. Całość dekorujemy pozostałym kremem, boki posypujemy pokruszonymi ciastkami. Ciasto schładzamy min. 1h. Smacznego 🙂