Korzenny torcik czekoladowy z kremem cynamonowym

Korzenny torcik czekoladowy z kremem cynamonowym

Torcik jest niezwykle aromatyczny. Jeśli lubicie przyprawy korzenne, to ten tort jest dla Was idealny. Ciasto czekoladowe jest intensywne w smaku, natomiast krem cynamonowy – delikatny. Zapraszam.

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  3/4 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru (może być trochę mniej)
  • 1 duże jajko
  • 50g masła
  • 1/4 szklanki kakao
  • 25g czekolady deserowej
  • 1/4 szklanki śmietany 18%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy z czekoladą i mieszamy z kakao. Studzimy.

Mąkę,cynamon, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia mieszamy.

Blaszkę o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Jajka ubijamy na puszystą masę, dodając partiami cukier. Powinniśmy uzyskać puszystą masę. Dodajemy do niej ostudzoną masę czekoladową. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na zmianę suche składniki i śmietanę. Masę przelewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 30-35 minut. Do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 cienkie blaty.

Krem:*

  • 200g mascarpone
  • 100ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • cukier wanilinowy (16g)
  • łyżka cynamonu

Mascarpone i śmietanę ubijamy na sztywną masę, w międzyczasie dodajemy cukier, a pod koniec cynamon.

*Robiąc krem polecam go próbować i wedle uznania dodać więcej/mniej cynamonu i cukru

Dodatkowo:

  • 4-6 pokruszonych kruchych ciastek cynamonowych/kakaowych
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Na pierwszy blat wykładamy połowę powideł, smarujemy 1/3 kremu. Tak samo postępujemy z drugim blatem, ostatni kawałek ciasta układamy na górze i przyciskamy. Całość dekorujemy pozostałym kremem, boki posypujemy pokruszonymi ciastkami. Ciasto schładzamy min. 1h. Smacznego 🙂

korzne (1) korzne (2) korzne (4) korzne (5) korzne (6)