Keks – ciasto z bakaliami

Keks – ciasto z bakaliami

U mnie w każde święta na stole pojawia się keks. Jeśli nie posiadacie swojego ulubionego przepisu, szczerze polecam właśnie ten. Korzystamy z niego od dawien dawna i zawsze wychodzi idealny. Nigdy nas nie zawiódł. Ciasto długo zachowuje świeżość, w trakcie pieczenia pięknie pachnie, a w smaku idealnie współgra z bakaliami. 

Ciasto tradycyjnie przygotowuje się w foremkach – keksówkach, ten przepis jest na taką foremkę o długości ok.20cm.

Składniki na ciasto:

  • 5 dużych jajek
  • 200g cukru
  • 350g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1-2 łyżki rumu (można zastąpić wybranym aromatem)
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250-300g mieszanki bakali*

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. 50ml margaryny odlewamy do innego naczynia.

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno: rum, mąkę i przestudzoną margarynę. Bakalie łączymy z ciastem i przelewamy do formy.** Środek ciasta nacinamy głęboko nożem i wlewamy do środka pozostałą margarynę. Wsadzić do piekarnika i piec do ‚suchego patyczka’, ok. 40 minut. Wyjąć i wystudzić. Możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Ciasto możemy przechowywać w suchym miejscu nawet do miesiąca. Smacznego.

 

*według uznania mieszamy posiekane orzechy, morele, figi, skórkę pomarańczy, rodzynki, śliwki – całość  obtaczamy w łyżce mąki/możemy użyć kupnej mieszanki

**w tym momencie wierzch ciasto możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, nie jest to konieczne

keks (5) keksk (1) keksk (2) keksk (3)