Keks – ciasto z bakaliami
U mnie w każde święta na stole pojawia się keks. Jeśli nie posiadacie swojego ulubionego przepisu, szczerze polecam właśnie ten. Korzystamy z niego od dawien dawna i zawsze wychodzi idealny. Nigdy nas nie zawiódł. Ciasto długo zachowuje świeżość, w trakcie pieczenia pięknie pachnie, a w smaku idealnie współgra z bakaliami.
Ciasto tradycyjnie przygotowuje się w foremkach – keksówkach, ten przepis jest na taką foremkę o długości ok.20cm.
Składniki na ciasto:
- 5 dużych jajek
- 200g cukru
- 350g mąki pszennej
- 250g margaryny
- 1-2 łyżki rumu (można zastąpić wybranym aromatem)
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 250-300g mieszanki bakali*
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. 50ml margaryny odlewamy do innego naczynia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno: rum, mąkę i przestudzoną margarynę. Bakalie łączymy z ciastem i przelewamy do formy.** Środek ciasta nacinamy głęboko nożem i wlewamy do środka pozostałą margarynę. Wsadzić do piekarnika i piec do ‚suchego patyczka’, ok. 40 minut. Wyjąć i wystudzić. Możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Ciasto możemy przechowywać w suchym miejscu nawet do miesiąca. Smacznego.
*według uznania mieszamy posiekane orzechy, morele, figi, skórkę pomarańczy, rodzynki, śliwki – całość obtaczamy w łyżce mąki/możemy użyć kupnej mieszanki
**w tym momencie wierzch ciasto możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, nie jest to konieczne