Halloween – orzechowe ciasteczka z czekoladowym pajączkiem
Halloween już tuż tuż…Z tej okazji postanowiłam upiec ciasteczka ‚pajączki’. Sam wygląd wywołał uśmiech na twarzach domowników, smak ciasteczek również zadowolił nasze podniebienia. Ciasteczka są słodziutkie i niesamowicie kruche, wprost rozpływają się w ustach.
Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady, użyjcie mlecznej – wtedy polecam zmniejszyć ilość cukru w ciasteczkach. Zapraszam.
Składniki na ciastka: (20szt.)
- 150g mąki pszennej
- 100g zmielonych orzechów włoskich (lub migdałów)
- 100g masła, zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka aromatu migdałowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść i zawinąć w folie. Schłodzić w lodówce przez min. 1h. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i kciukiem robimy w nich niewielkie wgłębienia i układamy na blaszce. Ciastka wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Dodatkowo:
- 20 szt. orzechów laskowych
- 40 okrągłych płatków cukrowych
- 50g czekolady deserowej (lub mlecznej)
- łyżeczka masła
Czekoladę i masło łączymy w kąpieli wodnej. Za pomocą wykałaczki malujemy czekoladą ‚łapki’ na ciastkach – będą to ‚nóżki’ naszych pajączków. Gdy masa czekoladowa lekko przestygnie i zgęstnieje, zanórzamy w niej orzechy i układamy je w zagłębieniach ciasteczek. Płatki cukrowe umieszczamy w czekoladowych ‚główkach’ i pozostałą czekoladą malujemy ‚oczka’. Smacznego 🙂