
Deser z biszkoptami i podwójnym musem truskawkowym
O jego zaletach mogłabym pisać i pisać. Jednak żeby was nie zanudzić postaram się je streścić do minimum. Deser jest niezwykle prosty do przygotowania, nie musimy piec biszkoptów – używamy kupnych, w smaku jest niesamowicie pyszny, a jego konsystencja jest tak delikatna, że rozpływa się w ustach. Polecam przechowywać go w lodówce. Schłodzony jest idealny na dzisiejsze upały. Zapraszam was gorąco 🙂
Mus truskawkowy:
- 800g truskawek
- 8 łyżeczek żelatyny
- 180g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 8 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Truskawki zmiksować i umieścić wraz z cukrem i sokiem z cytryny w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy i pod koniec dodajemy połowę musu truskawkowego.
Dodatkowo:
- 200g podłużnych biszkoptów
- sezonowe owoce do dekoracji
Formę o średnicy 18cm wykładamy biszkoptami – układamy je dookoła obręczy i parę sztuk na dnie. Do przygotowanej w ten sposób formy wylewamy wpierw mus truskawkowy, a następnie mus truskawkowo-śmietankowy. Deser umieszczamy w lodówce i chłodzimy minimum 2h. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego 🙂