Deser z biszkoptami i podwójnym musem truskawkowym

Deser z biszkoptami i podwójnym musem truskawkowym

O jego zaletach mogłabym pisać i pisać. Jednak żeby was nie zanudzić postaram się je streścić do minimum. Deser jest niezwykle prosty do przygotowania, nie musimy piec biszkoptów – używamy kupnych, w smaku jest niesamowicie pyszny, a jego konsystencja jest tak delikatna, że rozpływa się w ustach. Polecam przechowywać go w lodówce. Schłodzony jest idealny na dzisiejsze upały. Zapraszam was gorąco 🙂

Mus truskawkowy:

  • 800g truskawek
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 180g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 8 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Truskawki zmiksować i umieścić wraz z cukrem i sokiem z cytryny w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy i pod koniec dodajemy połowę musu truskawkowego.

Dodatkowo:

  • 200g podłużnych biszkoptów
  • sezonowe owoce do dekoracji

Formę o średnicy 18cm wykładamy biszkoptami – układamy je dookoła obręczy i parę sztuk na dnie. Do przygotowanej w ten sposób formy wylewamy wpierw mus truskawkowy, a następnie mus truskawkowo-śmietankowy. Deser umieszczamy w lodówce i chłodzimy minimum 2h. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego 🙂

 

bisz (2) bisz (3) bisz (4)