Czekoladowe muffiny -czarownice

Czekoladowe babeczki – czarownice

Przygotowanie muffin jest ekspresowe,krem również nie przysparza nam problemów więc jeśli szukacie pomysłu na prosty i szybki deser to ten przepis jest idealny. Jednak jeśli chcecie udekorować go „czapkami” to czeka Was sporo zabawy i życzę Wam powodzenia 😉

Muffiny 16szt:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. W innym naczyniu łączymy olej, mleko, cukier i jajko. Zawartość obydwu naczyń łączymy i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy.  Przelewamy do papilotek i pieczemy przez 30-35 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.

Krem:

  • 200g mascarpone
  • 2-3 łyżki dżemu jagodowego

Mascarpone i dżem mieszamy. Dekorujemy babeczki.

Czapki:

  • 16 wafelków do lodów
  • 200g czarnej masy cukrowej
  • cukrowe gwiazdki
  • 20g niebieskiej masy cukrowej
  • cukier puder do podsypywania

Masę rozwałkowujemy i oblepiamy nią wafelki. Wycinamy 16 kół. Z niebieski masy wycinamy paski którym otaczamy kapelusze. Doczepiamy do nich cukrowe gwiazdki. Tak przygotowane czapki doczepiamy do kół które wcześnie wykrawaliśmy. Czapki nakładamy na babeczki przed podaniem. Smacznego.

IMG_9656 IMG_9659