Czekoladowe babeczki – czarownice
Przygotowanie muffin jest ekspresowe,krem również nie przysparza nam problemów więc jeśli szukacie pomysłu na prosty i szybki deser to ten przepis jest idealny. Jednak jeśli chcecie udekorować go „czapkami” to czeka Was sporo zabawy i życzę Wam powodzenia 😉
Muffiny 16szt:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. W innym naczyniu łączymy olej, mleko, cukier i jajko. Zawartość obydwu naczyń łączymy i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do papilotek i pieczemy przez 30-35 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.
Krem:
- 200g mascarpone
- 2-3 łyżki dżemu jagodowego
Mascarpone i dżem mieszamy. Dekorujemy babeczki.
Czapki:
- 16 wafelków do lodów
- 200g czarnej masy cukrowej
- cukrowe gwiazdki
- 20g niebieskiej masy cukrowej
- cukier puder do podsypywania
Masę rozwałkowujemy i oblepiamy nią wafelki. Wycinamy 16 kół. Z niebieski masy wycinamy paski którym otaczamy kapelusze. Doczepiamy do nich cukrowe gwiazdki. Tak przygotowane czapki doczepiamy do kół które wcześnie wykrawaliśmy. Czapki nakładamy na babeczki przed podaniem. Smacznego.