
Czekoladowe ciasto cieciorkowe – bez mąki
Osoby unikające mąki nie muszą rezygnować z rewelacyjnych wypieków. Te ciasto jest mocno wilgotne, wyrośnięte i smakuje jak najlepszy placek czekoladowy. Ciecierzyca wykorzystana w przepisie nie jest ani odrobinę wyczuwalna w smaku. Ciasto można przełożyć dżemem, bitą śmietaną lub po prostu posypać cukrem pudrem. Polecam.
Składniki:
- 5 dużych jaj
- 300g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki aromatu wanilinowego
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Ciecierzyce blendujemy i łączymy z 2 jajkami, sodą, proszkiem do pieczenia, aromatem oraz kakao. Dno blaszki o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Pozostałe 3 jajka ubijamy za pomocą miksera na puszystą i dosyć sztywną masę dodając partiami cukier. Pod koniec dodajemy olej.
Zawartość obydwu naczyń dokładnie mieszamy do połączenia mas. Przelewamy do formy i pieczemy ok 60 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.