Czekoladowe ciasto cieciorkowe – bez mąki

Czekoladowe ciasto cieciorkowe – bez mąki

Osoby unikające mąki nie muszą rezygnować z rewelacyjnych wypieków. Te ciasto jest mocno wilgotne, wyrośnięte i smakuje jak najlepszy placek czekoladowy. Ciecierzyca wykorzystana w przepisie nie jest ani odrobinę wyczuwalna w smaku. Ciasto można przełożyć dżemem, bitą śmietaną lub po prostu posypać cukrem pudrem. Polecam.

Składniki:

  • 5 dużych jaj
  • 300g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki aromatu wanilinowego
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Ciecierzyce blendujemy i łączymy z 2 jajkami, sodą, proszkiem do pieczenia, aromatem oraz kakao. Dno blaszki o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Pozostałe 3 jajka ubijamy za pomocą miksera na puszystą i dosyć sztywną masę dodając partiami cukier. Pod koniec dodajemy olej.

Zawartość obydwu naczyń dokładnie mieszamy do połączenia mas. Przelewamy do formy i pieczemy ok 60 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.

 

IMG_6407 IMG_6434 IMG_6438