Czekoladowe babeczki z kremem kajmakowym

Czekoladowe babeczki z kremem kajmakowym

Wilgotne i puszyste babeczki czekoladowe ze słodkim kremem kajmakowym, idealne na każdą okazję i dla każdego. Nie ma opcji by komuś nie posmakowały. Zapraszam.

Składniki na 14-16 babeczek:

    • 160g rozpuszczonego masła
    • 440g mąki pszennej
    • 4 jajka
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 300ml mleka
    • cukier wanilinowy (32g)
    • 200g cukru
    • kilka kropel aromatu wanilinowego
    • 4 łyżki kakaa

Mąkę połączyć z kakaem, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrami. Jajka roztrzepać z wystudzonym masłem, mlekiem i aromatem. Składniki połączyć. Wyłożyć do papilotek i wsadzić do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piec 25-30 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na krem:

  • 350g kajmaku (lub 400g – zależy od tego jak słodkie kremy lubicie, ja dałam 400g)
  • 200g masła

Masło zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując,dodawać partami kajmak. Krem wyłożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim babeczki. Smacznego 🙂

IMG_9812 IMG_9819