Czekoladowe babeczki z kremem kajmakowym
Wilgotne i puszyste babeczki czekoladowe ze słodkim kremem kajmakowym, idealne na każdą okazję i dla każdego. Nie ma opcji by komuś nie posmakowały. Zapraszam.
Składniki na 14-16 babeczek:
- 160g rozpuszczonego masła
- 440g mąki pszennej
- 4 jajka
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 300ml mleka
- cukier wanilinowy (32g)
- 200g cukru
- kilka kropel aromatu wanilinowego
- 4 łyżki kakaa
Mąkę połączyć z kakaem, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrami. Jajka roztrzepać z wystudzonym masłem, mlekiem i aromatem. Składniki połączyć. Wyłożyć do papilotek i wsadzić do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piec 25-30 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i wystudzić.
Składniki na krem:
- 350g kajmaku (lub 400g – zależy od tego jak słodkie kremy lubicie, ja dałam 400g)
- 200g masła
Masło zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując,dodawać partami kajmak. Krem wyłożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim babeczki. Smacznego 🙂