Ciasto ze śliwkami i cynamonową polewą
Ciasto ucierane i owoce to połączenie które zna każdy z nas. Tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu który znalazłam w starej gazecie. Nie zawiodłam się. Ciasto nie jest suche, a cynamonowa polewa wspaniale wzbogaca smak ciasta. Zamiast śliwek możemy dodać pokrojone jabłka. Zapraszam.
Składniki na ciasto:
- 800g wypestkowanych śliwek
- 250g margaryny lub masła
- 280g cukru
- 300g mąki
- 4 jajek
- 100g zmielonych orzechów
- 16g cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Blachę (ok. 33cmx27cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.
Margarynę utrzeć wraz z cukrami na puszystą masę, możemy użyć do tego miksera. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy 4 jajka i mąkę. Ciasto wylewamy na blachę i układamy na nim śliwki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę.
Składniki na polewę:
- 2 jajka
- 250g kwaśnej śmietany
- 50g cukru (najlepiej waniliowego)
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki umieścić w naczyniu i wymieszać do połączenia. Po 30 minutach pieczenia ciasta, wylać na jego powierzchnię i piec przez pozostały czas. Wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.