Ciasto ze śliwkami i cynamonową polewą

Ciasto ze śliwkami i cynamonową polewą

Ciasto ucierane i owoce to połączenie które zna każdy z nas. Tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu który znalazłam w starej gazecie. Nie zawiodłam się. Ciasto nie jest suche, a cynamonowa polewa wspaniale wzbogaca smak ciasta. Zamiast śliwek możemy dodać pokrojone jabłka. Zapraszam.

Składniki na ciasto:

  • 800g wypestkowanych śliwek
  • 250g margaryny lub masła
  • 280g cukru
  • 300g mąki
  • 4 jajek
  • 100g zmielonych orzechów
  • 16g cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Blachę (ok. 33cmx27cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.

Margarynę utrzeć wraz z cukrami na puszystą masę, możemy użyć do tego miksera. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy 4 jajka i mąkę. Ciasto wylewamy na blachę i układamy na nim śliwki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę.

Składniki na polewę:

  • 2 jajka
  • 250g kwaśnej śmietany
  • 50g cukru (najlepiej waniliowego)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Składniki umieścić w naczyniu i wymieszać do połączenia. Po 30 minutach pieczenia ciasta, wylać na jego powierzchnię i piec przez pozostały czas. Wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.

SOL (1) SOL (2) SOL (3)