Ciasto z musem owocowym i galaretką
Do ciasta użyłam malin i mieszanki jagód z porzeczkami dzięki czemu nabrało lekko kwaskowatego, charakterystycznego dla tych owoców smaku. Stąd też mogę powiedzieć, że jest ono orzeźwiające i nie przesłodzone. Biszkopt nasączony kakaem jest wilgotny i świetnie współgra z owocowym musem i galaretką. Jeśli macie do zużycia sporo owoców to ten wypiek jest dla was strzałem w dziesiątkę ; )
Biszkopt:
- 6 jajek
- 180g cukru
- 100g mąki pszennej
- 80g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- cukier wanilinowy
Mąkę i kakao wymieszać ze sobą. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki z kakaem. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-55 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto przekrawamy na pół.
Mus owocowy:
- 500g malin (świeżych/mrożonych)
- 250-300ml śmietany 30% lub 36%
- 3 łyżki żelatyny
- szklanka cukru
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 5 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Maliny zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
- 2 galaretki owocowe
- 500g owoców np. maliny, borówki, porzeczki
- 1/2 szklanki kakao rozrobionego w wodzie
Galaretki rozrabiamy według przepisu na opakowaniu. Gdy wystygną dodajemy owoce.
Pierwszą połowę ciasta umieszczamy w blaszce w której wcześniej je piekliśmy. Nasączamy połową kakaa i wylewamy mus owocowy. Nakładamy na wierzch biszkopt nasączony pozostałym napojem. Całość lekko przyciskamy od góry i wylewamy na wierzch tężejącą galaretką. Umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂