Ciasto z kremem ananasowym i śmietankowym

Ciasto z kremem ananasowym i śmietankowym

W sezonie jesiennym na stole często goszczą czekolada, orzechy i przyprawy korzenne. Tak jest i u mnie. Jednak dla odmiany postawiłam w dzisiejszym przepisie na letnie smaki. Przygotowałam ciasto przełożone pysznym kremem ananasowym, śmietankowym i dżemem o smaku kiwi. Całość smakuje wspaniale. Ciasto jest delikatne i rozpływające się w ustach. Kremy idealnie łączą się ze sobą i tworzą zgrane połączenie. Zapraszam.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 100g mąki pszennej
  • 40g budyniu waniliowego, bez cukru (może być mąka ziemniaczana)
  • 100g cukru
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • 16g cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Dno blachy o wymiarach 21x21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C.

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukry, do otrzymania sztywnej piany. Nadal miksując dodać po kolei żółtka, aromat i olej. Mąki przesiać i wymieszać. Zwolnić obroty miksera i dodać mąki. Ciasto przelać do blachy i wsadzić do piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut.

Przestudzone ciasto przekroić na pół.*

Krem ananasowy:

  • puszka ananasów (ok. 500g)
  • 40g budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 200g masła, w temperaturze pokojowej

Ananasy odcedzić od soku. Sok przelać do rondelka i zagotować z cukrem. W międzyczasie mleko połączyć z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać na gotujący się sok i energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje. Całość przestudzić.

Ananasy pokroić w kostkę. Masło zmiksować na białą, puszystą masę. Nadal miksując, dodajemy wystudzony budyń. Pod koniec dodajemy ananasy.

Krem śmietankowy:

  • 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250g mascarpone
  • śmietan-fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka aromatu śmietankowego

Schłodzoną śmietanę ubić z mascarpone. W międzyczasie dodać cukier i śmietan-fix. Gdy uzyskamy sztywny krem, dodajemy aromat i miksujemy jeszcze chwilę.

Dodatkowo:

  • 350g dżemu z kiwi
  • 1 duże kiwi

Na połowę przekrojonego biszkoptu wykładamy dżem. Następnie całość smarujemy kremem ananasowym i przyciskamy do góry drugą połową ciasta. Smarujemy kremem śmietankowym i dekorujemy kiwi. Całość schładzamy przez 1-2h. Smacznego 🙂

*ciasto najlepiej upiec dzień przed przekrojeniem

kiwi (2)  kiwi (4)