Ciasto z kremem ananasowym i śmietankowym
W sezonie jesiennym na stole często goszczą czekolada, orzechy i przyprawy korzenne. Tak jest i u mnie. Jednak dla odmiany postawiłam w dzisiejszym przepisie na letnie smaki. Przygotowałam ciasto przełożone pysznym kremem ananasowym, śmietankowym i dżemem o smaku kiwi. Całość smakuje wspaniale. Ciasto jest delikatne i rozpływające się w ustach. Kremy idealnie łączą się ze sobą i tworzą zgrane połączenie. Zapraszam.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 100g mąki pszennej
- 40g budyniu waniliowego, bez cukru (może być mąka ziemniaczana)
- 100g cukru
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 16g cukru wanilinowego
- szczypta soli
Dno blachy o wymiarach 21x21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukry, do otrzymania sztywnej piany. Nadal miksując dodać po kolei żółtka, aromat i olej. Mąki przesiać i wymieszać. Zwolnić obroty miksera i dodać mąki. Ciasto przelać do blachy i wsadzić do piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut.
Przestudzone ciasto przekroić na pół.*
Krem ananasowy:
- puszka ananasów (ok. 500g)
- 40g budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 200g masła, w temperaturze pokojowej
Ananasy odcedzić od soku. Sok przelać do rondelka i zagotować z cukrem. W międzyczasie mleko połączyć z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać na gotujący się sok i energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje. Całość przestudzić.
Ananasy pokroić w kostkę. Masło zmiksować na białą, puszystą masę. Nadal miksując, dodajemy wystudzony budyń. Pod koniec dodajemy ananasy.
Krem śmietankowy:
- 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 250g mascarpone
- śmietan-fix
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka aromatu śmietankowego
Schłodzoną śmietanę ubić z mascarpone. W międzyczasie dodać cukier i śmietan-fix. Gdy uzyskamy sztywny krem, dodajemy aromat i miksujemy jeszcze chwilę.
Dodatkowo:
- 350g dżemu z kiwi
- 1 duże kiwi
Na połowę przekrojonego biszkoptu wykładamy dżem. Następnie całość smarujemy kremem ananasowym i przyciskamy do góry drugą połową ciasta. Smarujemy kremem śmietankowym i dekorujemy kiwi. Całość schładzamy przez 1-2h. Smacznego 🙂
*ciasto najlepiej upiec dzień przed przekrojeniem