Ciasto Wenus – Afrodyta

Ciasto Wenus – Afrodyta

Niektórzy nazywają te ciasto Wenus, inni Afrodyta. Szczerze powiedziawszy nie wiem skąd ta rozbieżność nazw, jednak to nie ma znaczenia gdyż na wypiek nieodmiennie składają się te same pyszne warstwy. Miękki, waniliowy biszkopt przełożony obitą warstwą masy śmietankowo-serowej o owocowym smaku, z dodatkiem dżemu i wiórek kokosowych na wierzchu. Ja użyłam dżemu brzoskwiniowego lecz może być to każdy inny smak, tak samo jest z galaretką. Warstwy nie są za słodkie, idealnie się łączą i tworzą niezwykle delikatną i wyśmienitą całość. Ten wypiek powinien trafić na waszą listę ulubionych ciast. 🙂

Biszkopt:

  • 7 dużych jajek
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 110g mąki pszennej
  • 190g cukru
  • cukier waniliowy, 16g
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Białka oddzielamy od żółtek. Mąki mieszamy.. Dno blaszki o wymiarach 22x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach dodając partiami cukry. Powinniśmy otrzymać białą, puszystą i lśniącą masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, aromat, olej i sypkie składniki. Całość przelewamy do blaszki i pieczemy około 45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przekrawamy na pół. Jedną część ciasta umieszczamy w blaszce.

Masa serowo-śmietankowa:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500g twarogu, trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego
  • 500-600ml śmietany 30% lub 36%
  • cukier waniliowy, 16g
  • śmietan-fix

Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy zacznie gęstnieć zaczynamy ubijać śmietanę wraz z cukrem i śmietan-fixem. Do ubijanej śmietany dodajemy galaretkę i miksujemy do dokładnego połączenia mas.

Prażony kokos:

  • szklanka wiórek koksowych
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Masło i cukier rozpuszczamy na patelni. Dodajemy wiórki kokosowe i prażymy do zarumienienia co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Dodatkowo:

  • duży słoik dżemu brzoskwiniowego około 500g

Masę serowo-śmietankową wylewamy na biszkopt umieszczony w blaszce. Nakładamy na górę drugą warstwę biszkoptu, smarujemy dżemem i posypujemy podprażonym kokosem. Umieszczamy w lodówce na 3-4 godziny do całkowitego stężenia masy. Smacznego.