Ciasto truskawkowo-śmietankowe

Ciasto truskawkowo-śmietankowe

Ciasto z lekką pianką śmietankową, kremem i musem truskawkowym .Szybkie, bez pieczenia, smaczne i proste. Zapraszam.

Składniki:

  • 100g biszkoptów lady fingers
  • 300ml śmietany 36%
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 330ml soku przecierowego/jogurtu truskawkowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250g – 300g truskawek

250ml soku zagotować wraz z cukrem. Resztę wymieszać z budyniem i wlać na gotujący się sok. Mieszać do zgęstnienia i wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami wystudzony budyń. Galaretkę rozrabiamy w 200ml wody, studzimy. Truskawki zblendować i połączyć z gęstniejącą galaretką. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania łączymy z rozrobioną żelatyną.*

Biszkopty wykładamy na blaszce. Wykładamy równo krem truskawkowy, piankę śmietankową i mus truskawkowy. Odkładamy w chłodne miejsce do stężenia górnej warstwy. Smacznego.

* Żelatynę łączymy z 30ml wody w małym rondelku. Odstawiamy na ok. 2min do czasu jej spęcznienia. Podgrzewamy do jej całkowitego rozpuszczenia, nie gotujemy.

truskawka (2) truskawka (3) truskawka (4)