
Ciasto truskawkowo-śmietankowe
Ciasto z lekką pianką śmietankową, kremem i musem truskawkowym .Szybkie, bez pieczenia, smaczne i proste. Zapraszam.
Składniki:
- 100g biszkoptów lady fingers
- 300ml śmietany 36%
- 1,5 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g masła
- 3 łyżki cukru
- 330ml soku przecierowego/jogurtu truskawkowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- 250g – 300g truskawek
250ml soku zagotować wraz z cukrem. Resztę wymieszać z budyniem i wlać na gotujący się sok. Mieszać do zgęstnienia i wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami wystudzony budyń. Galaretkę rozrabiamy w 200ml wody, studzimy. Truskawki zblendować i połączyć z gęstniejącą galaretką. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania łączymy z rozrobioną żelatyną.*
Biszkopty wykładamy na blaszce. Wykładamy równo krem truskawkowy, piankę śmietankową i mus truskawkowy. Odkładamy w chłodne miejsce do stężenia górnej warstwy. Smacznego.
* Żelatynę łączymy z 30ml wody w małym rondelku. Odstawiamy na ok. 2min do czasu jej spęcznienia. Podgrzewamy do jej całkowitego rozpuszczenia, nie gotujemy.