Ciasto orzechowe z kremem z białej czekolady
Biszkopt z pysznymi orzechami włoskimi oraz słodki o delikatnej konsystencji krem z białej czekolady – niebo w gębie! Trudno poprzestać na jednym kawałku, koniecznie musicie je spróbować.
Ciasto:
- 6 jajek
- 140g zmielonych orzechów włoskich
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka bułki tartej
Orzechy mieszamy z mąką i bułką tartą. Dno formy o wymiarach 20x22cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je dodając partiami cukier. Ubijamy do otrzymania sztywnej piany, następnie dodajemy po jednym żółtku. Dosypujemy sypkie składniki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki kuchennej. Przelewamy do formy i pieczemy przez 45-50 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Krem z białej czekolady:
- 450ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 3 żółtka
- 30g masła
- 120g białej czekolady
- 2 śmietan-fixy
- 1/2 szklanki posiekanych i podprażonych orzechów włoskich
W rondelku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej łączymy żółtka i 50ml kremówki, mieszamy do lekkiego zgęstnienia masy. Czekoladę łamiemy w kostkę i rozpuszczamy w masie, dodajemy masło. Całość studzimy.
Gdy ostudzona masa zacznie gęstnieć, ubijamy kremówkę z śmietan-fixem i łączymy z nią. Mieszamy z orzechami.
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki posiekanych i podprażonych orzechów włoskich
- 80g białej czekolady
- 20g masła
- 6 łyżek rumu
- 2 łyżki wody
Białą czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Rum i wodę łączymy.
Biszkopt przekrawamy na pół. Dolną część ciasta umieszczamy ponownie w formie, skrapiamy połową ponczu i wykładamy cały krem, przyciskamy drugą częścią skropionego biszkoptu. Całość polewamy czekoladą i posypujemy orzechami. Ciasto umieszczamy w chłodnym miejscu na min. 2h. Smacznego.