Ciasto orzechowe z kremem białej czekolady

Ciasto orzechowe z kremem z białej czekolady

Biszkopt z pysznymi orzechami włoskimi oraz słodki o delikatnej konsystencji krem z białej czekolady – niebo w gębie! Trudno poprzestać na jednym kawałku, koniecznie musicie je spróbować.

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 140g zmielonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka bułki tartej

Orzechy mieszamy z mąką i bułką tartą. Dno formy o wymiarach 20x22cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je dodając partiami cukier. Ubijamy do otrzymania sztywnej piany, następnie dodajemy po jednym żółtku. Dosypujemy sypkie składniki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki kuchennej. Przelewamy do formy i pieczemy przez 45-50 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Krem z białej czekolady:

  • 450ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 żółtka
  • 30g masła
  • 120g białej czekolady
  • 2 śmietan-fixy
  • 1/2 szklanki posiekanych i podprażonych orzechów włoskich

W rondelku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej łączymy żółtka i 50ml kremówki, mieszamy do lekkiego zgęstnienia masy. Czekoladę łamiemy w kostkę i rozpuszczamy w masie, dodajemy masło. Całość studzimy.

Gdy ostudzona masa zacznie gęstnieć, ubijamy kremówkę z śmietan-fixem i łączymy z nią. Mieszamy z orzechami.

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki posiekanych i podprażonych orzechów włoskich
  • 80g białej czekolady
  • 20g masła
  • 6 łyżek rumu
  • 2 łyżki wody

Białą czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Rum i wodę łączymy.

Biszkopt przekrawamy na pół. Dolną część ciasta umieszczamy ponownie w formie, skrapiamy połową ponczu i wykładamy cały krem, przyciskamy drugą częścią skropionego biszkoptu. Całość polewamy czekoladą i posypujemy orzechami. Ciasto umieszczamy w chłodnym miejscu na min. 2h. Smacznego.

orzczek (1) orzczek (4)