
Ciasto Kubanka
Dlaczego „Kubanka”? Ze względu na alkohol którym nasączamy biszkopt kakaowy. Rum stanowi ciekawy i nieodłączny element tego wypieku. Na całość składa się jeszcze czekoladowy krem budyniowy, dwie warstwy herbatników, dżem porzeczkowy i bita śmietana.
Biszkopt:
- 6 dużych jajek
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- szklanka cukru
Dno blaszki o wymiarach 20x40cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Krem:
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 200g masła,w temperaturze pokojowej
- 80g czekolady deserowej i 2 łyżki masła
Odlewamy pół szklanki mleka do miseczki i resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy żółtka, mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż ostygnie.
Czekoladę i masło rozpuszczamy (np. w mikrofali). Lekko studzimy. Miękkie masło ucieramy (lub miksujemy), aż będzie puszyste i dodajemy partiami rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodajemy partiami przestudzoną masę budyniową i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Dodatkowo:
- około 20 herbatników tradycyjnych i 20 kakaowych
- około 500g dżemu z czarnej porzeczki
- 500ml śmietany 30% lub 36%
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g startej czekolady
- 1/3 szklanki przestudzonej kawy i 5 łyżek rumu
Śmietanę ubijamy wraz z cukrem i śmietan-fixami do uzyskania sztywnej masy.
Ciasto nasączamy rumem, wykładamy masę budyniową i warstwę jasnych herbatników. Na całości rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i przykrywamy ciemnymi herbatnikami, wykładamy krem śmietankowy i posypujemy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na min.4h – herbatniki powinny zmięknąć i ciasto ładnie się kroić.