Ciasto korzenne – Halloween

Ciasto korzenne – Halloween

Ciasto jest wilgotne, mocno wyrośnięte i z intensywną nutą przypraw korzennych. Idealnie wpasowuje się w kanon jesiennych wypieków. Dzięki lustrzanej polewie nabiera odświętnego wyglądu który zadowoli każde oko. Zapraszam.

Ciasto:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 190g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 500g dżemu np. porzeczkowego lub śliwkowego
  • 80g przyprawy do piernika
  • 4,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4,5 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mleka

/składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać. Dno formy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Nadal ucierając dodajemy partiami mleko, sypkie składniki i dżem. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy do ‚suchego patyczka’, przez ok 1,5h. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto w trakcie pieczenia wyrasta zaokrąglając się u góry – ja tę część odcinam jednak można ją zostawić.

Lustrzana polewa:

  • 50g kakao
  • 50ml wody
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100ml śmietany 30%, 36% lub mleczka do kawy 12%

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Cukier zalewamy wodą i podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy śmietankę i kakao, mieszamy do rozpuszczenia. Całość przelewamy przez sitko aby usunąć zbędne pęcherzyki powietrza. Dodajemy żelatynę i odstawiamy by całość lekko ostygła. Dekorujemy polewą ciasto.

Dodatkowo:

  • lukier plastyczny ok 100g
  • odrobina lukru plastycznego czarnego

Lukier rozwałkowujemy podsypując cukrem pudrem na grubość max. 2mm. Wykrawamy koła o średnicy około 8cm i formujemy duszki. Z czarnego lukru wykonujemy oczka i usta, doczepiamy do reszty i układamy na cieście. Smacznego.

IMG_9436 IMG_9446 IMG_9450 IMG_9453