
Ciasto korzenne – Halloween
Ciasto jest wilgotne, mocno wyrośnięte i z intensywną nutą przypraw korzennych. Idealnie wpasowuje się w kanon jesiennych wypieków. Dzięki lustrzanej polewie nabiera odświętnego wyglądu który zadowoli każde oko. Zapraszam.
Ciasto:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 190g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 500g dżemu np. porzeczkowego lub śliwkowego
- 80g przyprawy do piernika
- 4,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4,5 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mleka
/składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać. Dno formy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Nadal ucierając dodajemy partiami mleko, sypkie składniki i dżem. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy do ‚suchego patyczka’, przez ok 1,5h. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto w trakcie pieczenia wyrasta zaokrąglając się u góry – ja tę część odcinam jednak można ją zostawić.
Lustrzana polewa:
- 50g kakao
- 50ml wody
- 150g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100ml śmietany 30%, 36% lub mleczka do kawy 12%
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Cukier zalewamy wodą i podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy śmietankę i kakao, mieszamy do rozpuszczenia. Całość przelewamy przez sitko aby usunąć zbędne pęcherzyki powietrza. Dodajemy żelatynę i odstawiamy by całość lekko ostygła. Dekorujemy polewą ciasto.
Dodatkowo:
- lukier plastyczny ok 100g
- odrobina lukru plastycznego czarnego
Lukier rozwałkowujemy podsypując cukrem pudrem na grubość max. 2mm. Wykrawamy koła o średnicy około 8cm i formujemy duszki. Z czarnego lukru wykonujemy oczka i usta, doczepiamy do reszty i układamy na cieście. Smacznego.