Ciasto Kilimandżaro

Ciasto Kilimandżaro

Co kryje się pod tą nazwą? Otóż jest to całkiem smakowite ciasto na które się składa kakaowy biszkopt, masa jabłkowa i aksamitny krem budyniowy. Sam krem niesamowicie pachnie wanilią, aż trudno nie wyjadać go z miski w trakcie przygotowywania 😉

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Dno blaszki o wymiarach 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku, aromat i olej. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na pół.

Masa jabłkowa:

  • 1,2-1,5 kg obranych, startych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • łyżka masła

Jabłka umieszczamy w rondelku i podgrzewamy z masłem do miękkości, przez około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy.

Krem budyniowy:

  • 2 żółtka
  • 2 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 220g masła,w temperaturze pokojowej

2/3 szklanki mleka odlewamy do miseczki i resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy żółtka, mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż ostygnie (najlepiej całą noc).

Miękkie masło ucieramy (lub miksujemy), aż będzie puszyste i dodajemy partiami masę budyniową.

Połowę biszkoptu umieszczamy w blaszce, wykładamy masę jabłkową, krem i przyciskamy od góry drugą częścią ciasta. Schładzamy przez 2-3 godziny (masa budyniowa w tym czasie zgęstnieje).

Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady deserwej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 70g masła

Wszystko rozpuszczamy np. w mikrofali lub w kąpieli wodnej i mieszamy do połączenia. Masę czekoladową rozsmarowujemy na cieście. Całość możemy posypać wiórkami kokosowymi, migdałami lub innymi orzechami. Smacznego.

*ciasta biszkoptowe najlepiej się kroi drugiego dnia po upieczeniu.