Ciasto Jamajka

Ciasto Jamajka

Kakaowy, miękki biszkopt, krem straciatella i dwie warstwy bananów zatopione w piance i galaretce cytrynowej. Całość nie jest za słodka, wręcz orzeźwiająca i lekka. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, najlepiej zrobić je w dużej, familijnej blaszce – każdy z pewnością będzie miał ochotę na kolejny kawałek.

Biszkopt kakaowy:

  • 7 jajek
  • 180g mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 200g cukru -szklanka
  • 4 łyżki oleju

Dno blaszki o wymiarach 22x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku i olej. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na pół.

Pianka cytrynowa i galaretka:

  • 10 dojrzałych bananów – powinny być miękkie
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 500ml śmietany 30% lub 36%
  • opcjonalnie 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru

Galaretki rozrabiamy w 1100ml wrzącej wody. Odstawiamy do momentu gdy zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem (można je pominąć, lecz będziemy znacznie dłużej ubijać śmietanę). Dodajemy 400ml tężejącej galaretki.

Banany przekrajany na pół i skrapiamy sokiem z cytryny.

Krem straciatella:

  • 500ml śmietany 30% lub 36%
  • 80-100g startej czekolady deserowej
  • 2 cukry waniliowe, 32g
  • łyżka cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Wszystkie składniki prócz czekolady miksujemy do uzyskania gęstej, kremowej masy (ale nie za długo by nie ubić masła). Pod koniec dodajemy czekoladę.

Nasączenie:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wódki (można zastąpić wodą)
  • 4 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki łączymy.

Dodatkowo:

  • 100g startej czekolady deserowej

Połowę przekrojonego biszkoptu umieszczamy w blaszce. Nasączamy połową alkoholu z sokiem. Układamy banany, jeden obok drugiego i zalewamy masą piankową, nakładamy drugą część ciasta i również skrapiamy. Układamy resztę bananów, zalewamy galaretką i odstawiamy do stężenia do lodówki na 2-3 godziny. Wykładamy krem straciatella i posypujemy czekoladą. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂