Ciasto Jamajka
Kakaowy, miękki biszkopt, krem straciatella i dwie warstwy bananów zatopione w piance i galaretce cytrynowej. Całość nie jest za słodka, wręcz orzeźwiająca i lekka. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, najlepiej zrobić je w dużej, familijnej blaszce – każdy z pewnością będzie miał ochotę na kolejny kawałek.
Biszkopt kakaowy:
- 7 jajek
- 180g mąki pszennej
- 3 czubate łyżki kakao
- 200g cukru -szklanka
- 4 łyżki oleju
Dno blaszki o wymiarach 22x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku i olej. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na pół.
Pianka cytrynowa i galaretka:
- 10 dojrzałych bananów – powinny być miękkie
- 3 galaretki cytrynowe
- 500ml śmietany 30% lub 36%
- opcjonalnie 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
Galaretki rozrabiamy w 1100ml wrzącej wody. Odstawiamy do momentu gdy zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem (można je pominąć, lecz będziemy znacznie dłużej ubijać śmietanę). Dodajemy 400ml tężejącej galaretki.
Banany przekrajany na pół i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krem straciatella:
- 500ml śmietany 30% lub 36%
- 80-100g startej czekolady deserowej
- 2 cukry waniliowe, 32g
- łyżka cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
Wszystkie składniki prócz czekolady miksujemy do uzyskania gęstej, kremowej masy (ale nie za długo by nie ubić masła). Pod koniec dodajemy czekoladę.
Nasączenie:
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wódki (można zastąpić wodą)
- 4 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki łączymy.
Dodatkowo:
- 100g startej czekolady deserowej
Połowę przekrojonego biszkoptu umieszczamy w blaszce. Nasączamy połową alkoholu z sokiem. Układamy banany, jeden obok drugiego i zalewamy masą piankową, nakładamy drugą część ciasta i również skrapiamy. Układamy resztę bananów, zalewamy galaretką i odstawiamy do stężenia do lodówki na 2-3 godziny. Wykładamy krem straciatella i posypujemy czekoladą. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂