Ciasto ekstra czekoladowe z chilli

Ciasto ekstra czekoladowe z chilli

Mówią, że czekolada posiada różne zdrowotne właściwości mi.in jest świetnym źródłem magnezu i wapnia, zawiera witaminy takie jak B6, B2, B3, B12, A i E, wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu. Jednak na moim blogu skupimy się głównie na jej smaku i wykorzystaniu jej w wypiekach. Dziś zaprezentuję wam przepis na ciasto wyjątkowo mocno czekoladowe z dodatkiem chili, która dodatkowo podkreśla jej smak. Często gości u mnie na stole, mam nadzieję, że i u was tak będzie.

Składniki na ciasto:*

  • 6 jajek
  •  3/4 łyżeczki płatków chilli
  •   60g mąki tortowej
  •   szklanka cukru (250g)
  •   250g gorzkiej czekolady
  •  130g masła

W rondelku z grubym dnem rozpuścić czekoladę wraz z masłem. Mieszać, aż uzyskamy jednolitą masę. Wystudzić. Jajka ubić cukrem na puszystą masę.Dodać mąkę. Wymieszać z wystudzoną masą czekoladową. Piec. w tem. 180° ok. 60 minut do ‚suchego patyczka’. Przestudzić.

Składniki na polewę:

  •  50ml wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • 60g kakao
  • 150g cukru
  • 100ml śmietany 30%

Żelatynę umieszczamy w niewielkim naczyniu i zalewamy niewielką ilością wody (2-3 łyżki wody). Zostawiamy do napęcznienia. Wodę zagotowujemy z cukrem. Następnie dodajemy kakao i śmietanę. Ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę. Staramy się nie mieszać za wiele, by nie porobiły się zbędne pęcherzyki powietrza. Wystudzone ciasto pokrywamy gotową polewą. Smacznego.

*forma o średnicy 18cm

CZEKCHILLI (2) CZEKCHILLI (4) CZEKCHILLI (5)