
Ciasto ekstra czekoladowe z chilli
Mówią, że czekolada posiada różne zdrowotne właściwości mi.in jest świetnym źródłem magnezu i wapnia, zawiera witaminy takie jak B6, B2, B3, B12, A i E, wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu. Jednak na moim blogu skupimy się głównie na jej smaku i wykorzystaniu jej w wypiekach. Dziś zaprezentuję wam przepis na ciasto wyjątkowo mocno czekoladowe z dodatkiem chili, która dodatkowo podkreśla jej smak. Często gości u mnie na stole, mam nadzieję, że i u was tak będzie.
Składniki na ciasto:*
- 6 jajek
- 3/4 łyżeczki płatków chilli
- 60g mąki tortowej
- szklanka cukru (250g)
- 250g gorzkiej czekolady
- 130g masła
W rondelku z grubym dnem rozpuścić czekoladę wraz z masłem. Mieszać, aż uzyskamy jednolitą masę. Wystudzić. Jajka ubić cukrem na puszystą masę.Dodać mąkę. Wymieszać z wystudzoną masą czekoladową. Piec. w tem. 180° ok. 60 minut do ‚suchego patyczka’. Przestudzić.
Składniki na polewę:
- 50ml wody
- 3 łyżki żelatyny
- 60g kakao
- 150g cukru
- 100ml śmietany 30%
Żelatynę umieszczamy w niewielkim naczyniu i zalewamy niewielką ilością wody (2-3 łyżki wody). Zostawiamy do napęcznienia. Wodę zagotowujemy z cukrem. Następnie dodajemy kakao i śmietanę. Ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę. Staramy się nie mieszać za wiele, by nie porobiły się zbędne pęcherzyki powietrza. Wystudzone ciasto pokrywamy gotową polewą. Smacznego.
*forma o średnicy 18cm