
Ciasto czekoladowo-cynamonowe z jabłkami – bezmączne, na ciecierzycy
Osoby unikające mąki w swojej diecie wcale nie muszą rezygnować z pysznych wypieków. Te ciasto smakuje jak murzynek – jest miękki, wyrośnięty i wilgotny. Dodatek jabłek i orzechów dodaje mu smaku, dla mnie palce lizać.
Ciasto 22x33cm:
- 10 dużych jaj
- 550g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
- 1 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe, 16gx2
- 2 łyżeczki aromatu wanilinowego
- 2/3 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1-1,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 2 średniej wielkości jabłka
- 2/3 szklanki orzechów włoskich/laskowych
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Orzechy siekamy. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciecierzyce mielimy lub blendujemy. Dodajemy wszystkie składniki prócz jabłek i orzechów i dokładnie miksujemy. Na koniec mieszamy z resztą składników. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-55 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.
Ganache czekoladowe:
- 200g czekolady deserowej
- łyżka cukru pudru
- 150ml śmietany 30% lub 36%
Śmietanę podgrzewamy (nie gotujemy) i zdejmujemy z palnika. Dodajemy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy cukier.
Dodatkowo:
- orzechy do dekoracji
- słoiczek dżemu jabłkowego
Ciasta przekrawamy na pół i smarujemy dżemem, składamy. Całość polewamy ganache czekoladowym i dekorujemy orzechami. Smacznego.