Ciasto czekoladowo bananowe

Ciasto bananowo-czekoladowe

Kiedyś u koleżanki jadłam pieczone banany z czekoladą. Ostatnio sobie o tym przypomniałam i zainspirowało mnie to do przygotowania tego ciasta. Leciutki kakaowy biszkopt, krem bananowy i śmietankowy, jako dopełnienie czekolada. I jak się temu oprzeć? Spróbujcie sami, jestem pewna, że wam posmakuje 🙂

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 70g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 2-3 łyżki kakao
  • cukier wanilinowy (16g)
  • łyżka oleju rzepakowego

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać żółtka, aromat i olej. Mieszając szpatułką kuchenną, dodawać partami mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy ciasto. Do nagrzanego piekarnika (180°C) wsadzić ciasto i piec przez 30-35 minut, do ‚suchego patyczka’. Wystudzić. Przeciąć na pół.

Składniki na krem bananowy:

  • budyń śmietankowy bez cukru (40g)
  • 300ml nektaru bananowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250g masła
  • 2-3 banany

100ml soku wymieszać z budyniem. Resztę zagotować, dodać cukier. Wlać na gotujący się nektar i mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując dodawać partami wystudzony budyń. Banany obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny (by nie zaczerniały). Wymieszać z kremem. Przełożyć nim ciasto.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 100g mascarpone
  • 330ml śmietany 30%
  • śmietan-fix
  • 2 łyżki pudru
  • odrobina aromatu śmietankowego

Dodatkowo:

  • 60g startej czekolady

Śmietanę ubić z mascarpone, śmietan-fixem i cukrem pudrem. Dodać aromat.

Na przełożone kremem bananowym ciasto nałożyć krem śmietankowy i posypać czekoladą. Schłodzić. Smacznego 🙂

 

blog (24) blog (23) blog (22)