Ciasto bananowo-czekoladowe
Kiedyś u koleżanki jadłam pieczone banany z czekoladą. Ostatnio sobie o tym przypomniałam i zainspirowało mnie to do przygotowania tego ciasta. Leciutki kakaowy biszkopt, krem bananowy i śmietankowy, jako dopełnienie czekolada. I jak się temu oprzeć? Spróbujcie sami, jestem pewna, że wam posmakuje 🙂
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 60g mąki ziemniaczanej
- 70g mąki pszennej
- 120g cukru
- odrobina aromatu waniliowego
- 2-3 łyżki kakao
- cukier wanilinowy (16g)
- łyżka oleju rzepakowego
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać żółtka, aromat i olej. Mieszając szpatułką kuchenną, dodawać partami mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy ciasto. Do nagrzanego piekarnika (180°C) wsadzić ciasto i piec przez 30-35 minut, do ‚suchego patyczka’. Wystudzić. Przeciąć na pół.
Składniki na krem bananowy:
- budyń śmietankowy bez cukru (40g)
- 300ml nektaru bananowego
- 2-3 łyżki cukru
- 250g masła
- 2-3 banany
100ml soku wymieszać z budyniem. Resztę zagotować, dodać cukier. Wlać na gotujący się nektar i mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując dodawać partami wystudzony budyń. Banany obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny (by nie zaczerniały). Wymieszać z kremem. Przełożyć nim ciasto.
Składniki na krem śmietankowy:
- 100g mascarpone
- 330ml śmietany 30%
- śmietan-fix
- 2 łyżki pudru
- odrobina aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
- 60g startej czekolady
Śmietanę ubić z mascarpone, śmietan-fixem i cukrem pudrem. Dodać aromat.
Na przełożone kremem bananowym ciasto nałożyć krem śmietankowy i posypać czekoladą. Schłodzić. Smacznego 🙂