Ciasto czekoladowe z musem pomarańczowym
Intensywnie kakaowy spód oraz niesamowicie puszysta warstwa musu pomarańczowego, delikatna niczym ptasie mleczko jednak o niebo lepsza 😉 Spróbujcie sami.
Ciasto:
- 3 jajka
- 115g cukru
- 35g kakao
Dno blaszki o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając partiami połowę cukru, do uzyskania sztywnej, białej masy. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem do podwojenia objętości. Mieszamy z kakaem i następnie z masą białkową. Wylewamy do blaszki i pieczemy około 40 minut. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika opadnie. Wystudzić.
Krem:
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 4 żółtka
- 200ml śmietany 30%, schłodzonej
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100g cukru
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Żółtka ubijamy na parze** z cukrem na białą, puszystą masę. Powoli wlewamy sok z pomarańczy i dodajemy skórkę. Nadal miksując dodajemy żelatynę. Masę odstawiamy do przestudzenia.
Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy śmietanę i łączymy z nią. Wylewamy na wystudzony spód ciasta i umieszczamy w lodówce na około 4h do całkowitego stężenia kremu.
Dodatkowo:
- 80g startej czekolady
Możemy całość posypać startą czekoladą. Smacznego.