Ciasto czekoladowe z musem pomarańczowym

Ciasto czekoladowe z musem pomarańczowym

Intensywnie kakaowy spód oraz niesamowicie puszysta warstwa musu pomarańczowego, delikatna niczym ptasie mleczko jednak o niebo lepsza 😉 Spróbujcie sami.

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 115g cukru
  • 35g kakao

Dno blaszki o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając partiami połowę cukru, do uzyskania sztywnej, białej masy. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem do podwojenia objętości. Mieszamy z kakaem i następnie z masą białkową. Wylewamy do blaszki i pieczemy około 40 minut. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika opadnie. Wystudzić.

 

Krem:

  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 4 żółtka
  • 200ml śmietany 30%, schłodzonej
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100g cukru

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Żółtka ubijamy na parze** z cukrem na białą, puszystą masę. Powoli wlewamy sok z pomarańczy i dodajemy skórkę. Nadal miksując dodajemy żelatynę. Masę odstawiamy do przestudzenia.

Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy śmietanę i łączymy z nią. Wylewamy na wystudzony spód ciasta i umieszczamy w lodówce na około 4h do całkowitego stężenia kremu.

Dodatkowo:

  • 80g startej czekolady

Możemy całość posypać startą czekoladą. Smacznego.