Ciasto a’la Ferrero Rocher

Kto nie lubi Ferrero rocher? Orzechy i czekolada to połączenie idealne. W internecie jest wiele przepisów na te ciasto, jednak dla mnie większość tych ciast jest przesłodzona, zbyt ciężka. Postanowiłam sama przygotować to ciasto według własnych upodobań. Dodałam do niego pyszny krem z mascarpone i zmniejszyłam ilość czekolady. Sprawiło to, że ciasto nie tylko jest mniej sycące (a to plus, bo możemy zjeść więcej 😉 ) a i o wiele lepsze. Kakaowy leciutki biszkopt, krem czekoladowy z chrupiącymi orzechami laskowymi i krem z mascarpone, wstyd się przyznać ile sama zjadłam kawałków tego ciasta. Spróbujcie sami.

Ciasto a’la Ferrero rocher

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 120g cukru
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • cukier wanilinowy (16g)
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę dodając partiami cukry. Dodać żółtka, aromat i olej. Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Suche składniki dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką kuchenną. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 180°C przez 30-35min. do ‚suchego patyczka. Wystudzić. Przeciąć na pół.

Składniki na krem czekoladowo-orzechowy:

  • 40g orzechów laskowych
  • 4 łyżki nutelli
  • 50g mascarpone
  • 100ml śmietany 30%

Śmietanę ubić z mascarpone. Dodać nutellę i pokrojone na drobno orzechy. Wymieszać i posmarować kremem połowę biszkoptu.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • śmietan-fix
  • 100g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 80g czekolady mlecznej z orzechami *

Śmietanę ubić z fix’em, mascarpone i cukrem pudrem. Połowę kremu nałożyć na biszkopt i przykryć go drugą połową ciasta. Wyłożyć resztą kremu i posypać startą na tarce czekoladą. Schłodzić. Smacznego 🙂

*ja schładzam czekoladę w lodówce by nie roztapiała się w dłoniach podczas tarcia

 

blog (203) blog (201) blog (202) blog (199)