Kto nie lubi Ferrero rocher? Orzechy i czekolada to połączenie idealne. W internecie jest wiele przepisów na te ciasto, jednak dla mnie większość tych ciast jest przesłodzona, zbyt ciężka. Postanowiłam sama przygotować to ciasto według własnych upodobań. Dodałam do niego pyszny krem z mascarpone i zmniejszyłam ilość czekolady. Sprawiło to, że ciasto nie tylko jest mniej sycące (a to plus, bo możemy zjeść więcej 😉 ) a i o wiele lepsze. Kakaowy leciutki biszkopt, krem czekoladowy z chrupiącymi orzechami laskowymi i krem z mascarpone, wstyd się przyznać ile sama zjadłam kawałków tego ciasta. Spróbujcie sami.
Ciasto a’la Ferrero rocher
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 60g mąki pszennej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 120g cukru
- 2 kopiate łyżki kakao
- cukier wanilinowy (16g)
- odrobina aromatu waniliowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę dodając partiami cukry. Dodać żółtka, aromat i olej. Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Suche składniki dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką kuchenną. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 180°C przez 30-35min. do ‚suchego patyczka. Wystudzić. Przeciąć na pół.
Składniki na krem czekoladowo-orzechowy:
- 40g orzechów laskowych
- 4 łyżki nutelli
- 50g mascarpone
- 100ml śmietany 30%
Śmietanę ubić z mascarpone. Dodać nutellę i pokrojone na drobno orzechy. Wymieszać i posmarować kremem połowę biszkoptu.
Składniki na krem śmietankowy:
- 330ml śmietany 30%
- śmietan-fix
- 100g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 80g czekolady mlecznej z orzechami *
Śmietanę ubić z fix’em, mascarpone i cukrem pudrem. Połowę kremu nałożyć na biszkopt i przykryć go drugą połową ciasta. Wyłożyć resztą kremu i posypać startą na tarce czekoladą. Schłodzić. Smacznego 🙂
*ja schładzam czekoladę w lodówce by nie roztapiała się w dłoniach podczas tarcia