Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
Ciasteczka są tak dobre, aż trudno się oprzeć by nie wziąć kolejnego. Są chrupiące i słodkie. Czekolada rozpływa się w ustach a żurawina nadaje im charakterystycznego posmaku. Polecam zrobić większą porcję – zniknie w mgnieniu oka.
Blaszka ciastek:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g miękkiego masła
- 2 cukry waniliowe (32g)
- 1 jajko
- 100g suszonej żurawiny
- 80g posiekanej białej czekolady
- 1/3 szklanki płatków owsianych
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem, aż będzie białe i puszyste. Dodajemy jajko i mąkę. Gdy całość się połączymy dodajemy pozostałe składniki. Dłonie obtaczamy w mące i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszce i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy około 15 minut, do zarumienienia. Studzimy. Smacznego.