Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Ciasteczka są tak dobre, aż trudno się oprzeć by nie wziąć kolejnego. Są chrupiące i słodkie. Czekolada rozpływa się w ustach a żurawina nadaje im charakterystycznego posmaku. Polecam zrobić większą porcję – zniknie w mgnieniu oka.

Blaszka ciastek:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g miękkiego masła
  • 2 cukry waniliowe (32g)
  • 1 jajko
  • 100g suszonej żurawiny
  • 80g posiekanej białej czekolady
  • 1/3 szklanki płatków owsianych

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem, aż będzie białe i puszyste. Dodajemy jajko i mąkę. Gdy całość się połączymy dodajemy pozostałe składniki. Dłonie obtaczamy w mące i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszce i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy około 15 minut, do zarumienienia. Studzimy. Smacznego.

IMG_0652 IMG_0656 IMG_0643