Ciastka z kremem czekoladowym – halloween

Ciastka z kremem czekoladowym – Halloween

Ciastka są niesamowicie delikatne i kruche, idealnie łączą się z kremem czekoladowym, który również jest bardzo smaczny. Ich przygotowanie jest proste. Z okazji Halloween udekorowałam je jadalnym papierem z tematycznym nadrukiem. Zapraszam.

/Krem przygotowujemy dzień wcześniej/

Składniki: *

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao (można dać trochę więcej)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Mąkę, sól, kakao i proszek łączymy w jednym naczyniu.

Masło ucieramy za pomocą miksera na puszystą masę. Dodajemy cukier, jajko, aromat i nadal ucieramy. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Zagniatamy ciasto ręcznie w kulkę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2h.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wykrawamy ciasteczka. Wykrojone ciastka wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie piekarnik nagrzewamy na 180ºC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej ciastka w niewielkich odstępach. Pieczemy 10-15 minut i studzimy.

* na 12 przełożonych ciastek:

Składniki na krem:

  • 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 150-80g czekolady deserowej

Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Ostawiamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki na noc. Krem wyjmujemy i ubijamy za pomocą miksera.

Dodatkowo:

  • posypka czekoladowa
  • 12szt. opłatków ze wzorkiem tematycznym
  • 40g rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady

Ciastka przekładamy gotowym kremem. Górne ciasteczko smarujemy rozpuszczoną czekoladą, po środku zostawiamy miejsce na opłatek, gdzie następnie go umieszczamy. Czekoladę posypujemy posypką. Gotowe! Smacznego 🙂

 

halll (2) halll (3) halll (5)