
Ciastka z kremem czekoladowym – Halloween
Ciastka są niesamowicie delikatne i kruche, idealnie łączą się z kremem czekoladowym, który również jest bardzo smaczny. Ich przygotowanie jest proste. Z okazji Halloween udekorowałam je jadalnym papierem z tematycznym nadrukiem. Zapraszam.
/Krem przygotowujemy dzień wcześniej/
Składniki: *
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao (można dać trochę więcej)
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- łyżeczka aromatu waniliowego
Mąkę, sól, kakao i proszek łączymy w jednym naczyniu.
Masło ucieramy za pomocą miksera na puszystą masę. Dodajemy cukier, jajko, aromat i nadal ucieramy. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Zagniatamy ciasto ręcznie w kulkę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2h.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wykrawamy ciasteczka. Wykrojone ciastka wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie piekarnik nagrzewamy na 180ºC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej ciastka w niewielkich odstępach. Pieczemy 10-15 minut i studzimy.
* na 12 przełożonych ciastek:
Składniki na krem:
- 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 150-80g czekolady deserowej
Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Ostawiamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki na noc. Krem wyjmujemy i ubijamy za pomocą miksera.
Dodatkowo:
- posypka czekoladowa
- 12szt. opłatków ze wzorkiem tematycznym
- 40g rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady
Ciastka przekładamy gotowym kremem. Górne ciasteczko smarujemy rozpuszczoną czekoladą, po środku zostawiamy miejsce na opłatek, gdzie następnie go umieszczamy. Czekoladę posypujemy posypką. Gotowe! Smacznego 🙂