Ciastka owsiane z orzechami
Mocno chrupiące i pyszne ciasteczka owsiane zasmakują chyba każdemu. Zawsze przygotowuję podwójną porcję i wystudzone przechowuję w zamkniętym szczelnie pojemniku, dzięki temu ciastka są wciąż równie chrupiące jak po upieczeniu. Możemy dodać do nich ulubione bakalie lub po prostu same płatki owsiane i orzechy. Zapraszam.
Ciastka ok 30 sztuk:
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy (16g)
- 140g masła, miękkiego
- 1 jajko
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- szklanka zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 200°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko, mąkę i pozostałe składniki. Gdy składniki będą dokładnie połączone, dłoń oprószamy w mące (by ciasto się nie kleiło do dłoni) i formujemy z niego kulki trochę większe od orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i spłaszczamy. Pieczemy ok 10-12 minut do zarumienienia ciasteczek. Wyjmujemy i studzimy.