Ciastka owsiane z orzechami

Ciastka owsiane z orzechami

Mocno chrupiące i pyszne ciasteczka owsiane zasmakują chyba każdemu. Zawsze przygotowuję podwójną porcję i wystudzone przechowuję w zamkniętym szczelnie pojemniku, dzięki temu ciastka są wciąż równie chrupiące jak po upieczeniu. Możemy dodać do nich ulubione bakalie lub po prostu same płatki owsiane i orzechy. Zapraszam.

Ciastka ok 30 sztuk:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (16g)
  • 140g masła, miękkiego
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • szklanka zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich

Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 200°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko, mąkę i pozostałe składniki. Gdy składniki będą dokładnie połączone, dłoń oprószamy w mące (by ciasto się nie kleiło do dłoni) i formujemy z niego kulki trochę większe od orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i spłaszczamy. Pieczemy ok 10-12 minut do zarumienienia ciasteczek. Wyjmujemy i studzimy.

IMG_9096 IMG_9104