
Ciastka czekoladowe – bez jajek
Ciastka są mocno czekoladowe i miękkie, nie twardnieją z godziny na godzinę.Każdy kęs wprost rozpływa się w ustach. Są proste w przygotowaniu i każdy bezproblemowo powinien je przyrządzić i delektować się ich wspaniałym smakiem.
Składniki na 15szt:
- 180g masła, miękkiego
- 100g cukru
- 240g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 200g czekolady deserowej
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
100g czekolady rozpuszczamy i studzimy. Drugą część siekamy na drobne kawałki. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy. Masło miksujemy z cukrem, dodajemy aromat i przestudzoną czekoladę. Dosypujemy mąkę, i zagniatamy, pod koniec dodajemy poszatkowaną czekoladę. Zagniecione ciasto umieszczamy w lodówce na około 2h.
Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dłonie obtaczamy w mące, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego kładziemy na blaszkę i spłaszczamy. Pieczemy 15-18 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.