Chrupiące ciasteczka z sezamem
Nigdy nie przepadałam za sezamkami jednak te ciasteczka zdobyły moje serce. Są niezwykle kruche i chrupiące…pycha!
Ciastka – 2 blaszki:
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g masła
- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy 16g
- jajko
- szklanka sezamu + 1/2 szklanki do obtoczenia
Sezam umieszczamy na rozgrzanej patelni i prażymy do zarumieniania. Zdejmujemy patelni i studzimy.
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i suche składniki. Wsypujemy czekoladę, rodzynki oraz płatki owsiane. Całość umieszczamy w lodówce na ok 1h.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Dłonie obsypujemy mąką (by się nie kleiły). Z mąki formujemy kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego, umieszczamy w miseczce z sezamem, spłaszczamy wierzchem dłoni (sezam się przyklei) i przenosimy na blaszkę. Pieczemy około 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Smacznego.