
Biszkopt z musem jagodowym
Ciasto na początek sezonu jagodowego. Jego przygotowanie jest szybkie i bezproblemowe. Całość nie jest za słodka i za ciężka, spokojnie możemy zjeść z dwa kawałki. Zapraszam.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 100g mąki przennej
- 20g mąki ziemniaczanej
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka aromatu wanilinowego
- 100g cukru
- 16g cukru wanilinowego
Mąki wymieszać ze sobą. Dno blaszki o wymiarach 18cmx20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C.
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30-40 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na mus jagodowy:
- 300g jagód
- 4 łyżeczki żelatyny
- 90g cukru
- 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Jagody zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na ciasto u umieszczamy w lodówce na 1-2h. Smacznego 🙂