Biszkopt z musem jagodowym

Biszkopt z musem jagodowym

Ciasto na początek sezonu jagodowego. Jego przygotowanie jest szybkie i bezproblemowe. Całość nie jest za słodka i za ciężka, spokojnie możemy zjeść z dwa kawałki. Zapraszam.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100g mąki przennej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka aromatu wanilinowego
  • 100g cukru
  • 16g cukru wanilinowego

Mąki wymieszać ze sobą. Dno blaszki o wymiarach 18cmx20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30-40 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na mus jagodowy:

  • 300g jagód
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 90g cukru
  • 200ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Jagody zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na ciasto u umieszczamy w lodówce na 1-2h. Smacznego 🙂

musjag' (3) musjag' (4) musjag' (5)