Biedronka – ciasto z musem owocowym i kremem śmietankowym

Biedronka – ciasto z musem owocowym i kremem śmietankowym

Dlaczego ‚Biedronka’? Ze względu na kółeczka które wycinamy w cieście. Dzięki nim, ciasto wygląda ciekawie i zachęci do siebie każdego, w szczególności dzieci. Tyle o wyglądzie. Jakie jest w smaku? Wyśmienite! Nikt nie oprze się połączeniu kremu śmietankowego z musem owocowym. Mus możecie wykonać ze swoich ulubionych owoców, ja użyłam mieszanki owoców leśnych. Zapraszam.

Składniki na biszkopt:

  • 7 dużych jajek
  • 160g mąki (100g mąki pszennej, 60g mąki ziemniaczanej)
  • 140g cukru
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 16g cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukry, do otrzymania sztywnej piany. Nadal miksując dodać po kolei żółtka, aromat i olej. Mąki przesiać i wymieszać. Zwolnić obroty miksera i dodać mąki. Ciasto przelać do blachy i wsadzić do piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut.

Ostudzone ciasto przekroić na pół. W jednej części powycinać kółeczka.

Dodatkowo:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka wody, gorącej
  • garść wiórek kokosowych
  • 1 galaretka owocowa

Cukier puder łączymy z wodą i ucieramy na lukier. Możemy dodać mniej lub więcej wody. Lukrem smarujemy blat biszkoptu z dziurkami i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Galaretkę rozrabiamy w 200-250ml wrzącej wody. Odstawiamy do momentu gdy zacznie tężeć.

Składniki na mus owocowy:

  • 700g owoców, mogą być mrożone
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 180g cukru (zależy od owoców)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 7 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Owoce zmiksować i umieścić wraz z cukrem i sokiem z cytryny w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 330ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 230g mascarpone, schłodzonego

Śmietanę ubijamy wraz z mascarpone. Pod koniec dodajemy cukier puder.

Połowę biszkoptu wykładamy do blaszki. Następnie wylewamy na ciasto tężejący mus owocowy, a później krem śmietankowy. Całość przykrywamy biszkoptem z dziurkami. Do dziurek wlewamy tężejącą galaretkę owocową. Ciasto umieszczamy w lodówce na min.2h. Smacznego.

bied (2) bied (3) bied (4) bied (5)

DSCF7874 DSCF7876 DSCF7881 DSCF7888