Biedronka – ciasto z musem owocowym i kremem śmietankowym
Dlaczego ‚Biedronka’? Ze względu na kółeczka które wycinamy w cieście. Dzięki nim, ciasto wygląda ciekawie i zachęci do siebie każdego, w szczególności dzieci. Tyle o wyglądzie. Jakie jest w smaku? Wyśmienite! Nikt nie oprze się połączeniu kremu śmietankowego z musem owocowym. Mus możecie wykonać ze swoich ulubionych owoców, ja użyłam mieszanki owoców leśnych. Zapraszam.
Składniki na biszkopt:
- 7 dużych jajek
- 160g mąki (100g mąki pszennej, 60g mąki ziemniaczanej)
- 140g cukru
- łyżeczka aromatu waniliowego
- łyżka oleju rzepakowego
- 16g cukru wanilinowego
- szczypta soli
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukry, do otrzymania sztywnej piany. Nadal miksując dodać po kolei żółtka, aromat i olej. Mąki przesiać i wymieszać. Zwolnić obroty miksera i dodać mąki. Ciasto przelać do blachy i wsadzić do piekarnika. Piec do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut.
Ostudzone ciasto przekroić na pół. W jednej części powycinać kółeczka.
Dodatkowo:
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka wody, gorącej
- garść wiórek kokosowych
- 1 galaretka owocowa
Cukier puder łączymy z wodą i ucieramy na lukier. Możemy dodać mniej lub więcej wody. Lukrem smarujemy blat biszkoptu z dziurkami i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Galaretkę rozrabiamy w 200-250ml wrzącej wody. Odstawiamy do momentu gdy zacznie tężeć.
Składniki na mus owocowy:
- 700g owoców, mogą być mrożone
- 7 łyżeczek żelatyny
- 180g cukru (zależy od owoców)
- 2 łyżki soku z cytryny
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 7 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Owoce zmiksować i umieścić wraz z cukrem i sokiem z cytryny w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na krem śmietankowy:
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 330ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 230g mascarpone, schłodzonego
Śmietanę ubijamy wraz z mascarpone. Pod koniec dodajemy cukier puder.
Połowę biszkoptu wykładamy do blaszki. Następnie wylewamy na ciasto tężejący mus owocowy, a później krem śmietankowy. Całość przykrywamy biszkoptem z dziurkami. Do dziurek wlewamy tężejącą galaretkę owocową. Ciasto umieszczamy w lodówce na min.2h. Smacznego.