Bezowy Sen – ciasto z kremem śmietankowym, dżemem i bezą
Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Beza i pozostałe warstwy ciasta wprost rozpływają się w ustach i sprawiają, że wciąż sięgamy po kolejny i kolejny kęs ciasta ; ) Całość jest dosyć słodka jednak dżem z czarnej porzeczki idealnie kontrastuje z całością nadając lekko gorzkawy charakterystyczny dla tych owoców posmak. Z pewnością będę wracać do tego przepisu.
*Ciasto przygotowujemy dzień przed podaniem.
Biszkopt:
- 4 duże jaja
- 40g mąki ziemniaczanej
- 80g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki maku
- 2 cukry wanilinowe (po 16g każdy)
Mąki wymieszać ze sobą. Dno blaszki o wymiarach 23x18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 170°C.
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki.Dodajemy mak. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół.
Masa śmietankowa:
- 1kg śmietany 18%
- 3-4 cukry wanilinowe (jeden 16g)
Śmietanę mieszamy z cukrem. W razie potrzeby dodać więcej cukru.
Beza:
- 3 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 160g cukru
Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąt o wymiarach 23cmx18cm (odpowiadający wymiarom formy). Umieszczamy go na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 140-150°C.
Białka ubijać dodając po łyżeczce cukru – to ważne by dodawać go powoli, partiami. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną, białą masę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany prostokąt. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Dodatkowo:
- duży słoik dżemu z czarnej porzeczki, ok 800g
Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę dżemu i masy śmietankowej. Przyciskamy od góry drugą częścią ciasta i postępujemy tak samo. Całość pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Przed podaniem nakładamy bezę. Smacznego.