
Babka cytrynowo-kokosowa
Wilgotna, wyrośnięta, słodka i orzeźwiająca. Smak cytryny idealnie współgra z prażonymi wiórkami koksowymi, babka idealnie nada się jako słodki dodatek do popołudniowej herbaty.
Ciasto:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 240g masła
- szklanka cukru
- cukier waniliowy, 32g
- 150g śmietany 18%
- skórka starta z dużej cytryny
- łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze.
Prażone wiórki kokosowe:
- szklanka wiórek kokosowych
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
Masło wraz z cukrem rozpuszczamy na patelni. Dodajemy wiórki, dokładnie mieszamy i prażymy do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je dodając partiami 1/3 szklanki cukru. Mąkę, sodę i proszek mieszamy ze sobą.
Masło miksujemy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i nadal miksując dodajemy na zmianę suche składniki z śmietaną. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny, sok i wiórki kokosowe.
Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Średniej wielkości keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ przez około 1h. Wyjmujemy i studzimy. Wyjmujemy z formy i lukrujemy.
Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
Cukier i sok ucieramy ze sobą.