Babeczki ze śliwkami i kruszonką

Babeczki ze śliwkami i kruszonką

Waniliowe ciasto ucierane i kawałki śliwek obtoczone w cynamonie, obsypane kruszonką. Jakże prosty i smakowity pomysł na podwieczorek. Skuście się? 🙂

Składniki: 12szt

  • 200g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 160g margaryny/masła
  • 160g cukru
  • 110ml maślanki, kefiru lub mleka

Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze.

Masło/margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Do masy maślanej dodajemy na zmianę suche składniki z mlekiem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Masę wykładamy do foremek.

Śliwki:

  • 200g śliwek, bez pestek
  • łyżka cynamonu
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Śliwki kroimy w drobną kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami.

Kruszonka:

  • 70g masła, zimnego
  • 100g cukru
  • 100g mąki

Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami.

Na wierzch kładziemy łyżkę śliwek i posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Wystudzić. Smacznego

Całość możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

IMG_8492 IMG_8496 IMG_8513