Babeczki ze śliwkami i kruszonką
Waniliowe ciasto ucierane i kawałki śliwek obtoczone w cynamonie, obsypane kruszonką. Jakże prosty i smakowity pomysł na podwieczorek. Skuście się? 🙂
Składniki: 12szt
- 200g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 160g margaryny/masła
- 160g cukru
- 110ml maślanki, kefiru lub mleka
Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze.
Masło/margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Do masy maślanej dodajemy na zmianę suche składniki z mlekiem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Masę wykładamy do foremek.
Śliwki:
- 200g śliwek, bez pestek
- łyżka cynamonu
- łyżka cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Śliwki kroimy w drobną kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami.
Kruszonka:
- 70g masła, zimnego
- 100g cukru
- 100g mąki
Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami.
Na wierzch kładziemy łyżkę śliwek i posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Wystudzić. Smacznego
Całość możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.