Babeczki z czekoladą i kremem
Miękkie i wilgotne babeczki z kawałkami czekolady, dobre zarówno z kremem jak i bez. Są proste w wykonaniu i długo zachowują świeżość. Możemy je podawać z kremem śmietankowym lub czekoladowym. Zapraszam.
Babeczki 12-14szt:
- 200g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 160g masła, miękkiego
- 160g cukru
- 100ml mleka
- ok 100g posiekanej czekolady deserowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Mąkę, proszek, sodę i kakao mieszamy. W innym naczyniu umieszczamy masło i miksujemy je dodając partiami cukier. Gdy otrzymamy puszystą masę, nadal miksując dodajemy jajka i następnie na przemian sypie składniki z mlekiem. Wykładamy ciasto do papilotek i pieczemy 35-40 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.
Krem czekoladowy:
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
- 50g czekolady mlecznej
Czekoladę roztapiamy i studzimy. Dodajemy ją do serka i mieszamy do połączenia się składników.
Krem śmietankowy:
- 200ml śmietany kremówki 30%
- 100g mascarpone
- 16g cukru waniliowego
Wszystkie składniki ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego.