Babeczki z czekoladą i kremem

Babeczki z czekoladą i kremem

Miękkie i wilgotne babeczki z kawałkami czekolady, dobre zarówno z kremem jak i bez. Są proste w wykonaniu i długo zachowują świeżość. Możemy je podawać z kremem śmietankowym lub czekoladowym. Zapraszam.

Babeczki 12-14szt:

  • 200g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 160g masła, miękkiego
  • 160g cukru
  • 100ml mleka
  • ok 100g posiekanej czekolady deserowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Mąkę, proszek, sodę i kakao mieszamy. W innym naczyniu umieszczamy masło i miksujemy je dodając partiami cukier. Gdy otrzymamy puszystą masę, nadal miksując dodajemy jajka i następnie na przemian sypie składniki z mlekiem. Wykładamy ciasto do papilotek i pieczemy 35-40 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.

Krem czekoladowy:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 50g czekolady mlecznej

Czekoladę roztapiamy i studzimy. Dodajemy ją do serka i mieszamy do połączenia się składników.

Krem śmietankowy:

  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 100g mascarpone
  • 16g cukru waniliowego

Wszystkie składniki ubijamy do uzyskania gęstego kremu.

Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego.

 

IMG_9005 IMG_9007 IMG_8992