
Babeczki z białą czekoladą i kremem waniliowym
Jeśli jesteście wielbicielami białej czekolady, te babeczki będą dla was numerem jeden wśród babeczek. Są wilgotne, nie za słodkie, w połączeniu z pysznym kremem waniliowym smakują idealnie. Zadowolą każdego łasucha. Zapraszam.
Składniki na 12szt.:
- 140g masła/margaryny
- 100g białej czekolady
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 32g cukru wanilinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
W kąpieli wodnej łączymy masło i czekoladę. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Jajka roztrzepujemy w większym naczyniu z cukrem i solą. Następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Kolejno dodajemy na zmianę śmietanę i sypkie składniki, do ich wyczerpania.
Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Do foremek na babeczki wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na krem:
- 250g serka mascarpone
- 100ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1/4 łyżeczki aromatu wanilinowego
- 16g cukru wanilinowego lub więcej
- śmietan-fix
Wszystkie składniki ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy nim babeczki. Dodatkowo możemy udekorować je posypką cukrową lub czekoladową. Smacznego.