Babeczki z białą czekoladą i kremem waniliowym

Babeczki z białą czekoladą i kremem waniliowym

Jeśli jesteście wielbicielami białej czekolady, te babeczki będą dla was numerem jeden wśród babeczek. Są wilgotne, nie za słodkie, w połączeniu z pysznym kremem waniliowym smakują idealnie. Zadowolą każdego łasucha. Zapraszam.

Składniki na 12szt.:

  • 140g masła/margaryny
  • 100g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 32g cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

W kąpieli wodnej łączymy masło i czekoladę. Odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Jajka roztrzepujemy w większym naczyniu z cukrem i solą. Następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Kolejno dodajemy na zmianę śmietanę i sypkie składniki, do ich wyczerpania.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Do foremek na babeczki wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 100ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1/4 łyżeczki aromatu wanilinowego
  • 16g cukru wanilinowego lub więcej
  • śmietan-fix

Wszystkie składniki ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy nim babeczki. Dodatkowo możemy udekorować je posypką cukrową lub czekoladową. Smacznego.

białaczek (3) białaczek (4) białaczek (5)