
Babeczki waniliowe z nadzieniem truskawkowym – Walentynki
Pyszne, wilgotne ciasto wanilinowe z dodatkiem maślanki (lub śmietany 18%) jest niezawodne – zawsze wychodzi i idealnie łączy się z różnymi nadzieniami. Dziś wykorzystałam dżem truskawkowy ale możecie użyć każdego innego. Uwieńczeniem całości jest delikatny krem z dodatkiem białej czekolady ale i bez niego babeczki byłby pyszne. Zapraszam.
Składniki na 12szt:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki śmietany 18% lub maślanki
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 120g masła
- 150g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- łyżka aromatu wanilinowego
- skórka starta z małej cytryny (można pominąć)
- 3/4 szklanki dowolnego dżemu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną łączymy. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Masło ucieramy (możemy użyć miksera) wraz cukrami. Pod koniec ucierania dodajemy po jednym jajku, aromat i startą skórkę cytrynową. Zmniejszamy obroty miksera i na zmianę dodajemy suche składniki z maślanką. Do foremek na babeczki nakładamy po łyżce ciasta, łyżeczce dżemu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na krem:
- 250-300ml śmietany 30% lub 36%
- 100g białej czekolady
- śmietan-fix
Kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Studzimy i umieszczamy na noc w lodówce. Schłodzoną kremówkę ubijamy z dodatkiem śmietan-fixu. Przekładamy do rękawa cukrowniczego i dekorujemy babeczki. Smacznego.