Babeczki waniliowe z nadzieniem truskawkowym – Walentynki

Babeczki waniliowe z nadzieniem truskawkowym – Walentynki

Pyszne, wilgotne ciasto wanilinowe z dodatkiem maślanki (lub śmietany 18%) jest niezawodne – zawsze wychodzi i idealnie łączy się z różnymi nadzieniami. Dziś wykorzystałam dżem truskawkowy ale możecie użyć każdego innego. Uwieńczeniem całości jest delikatny krem z dodatkiem białej czekolady ale i bez niego babeczki byłby pyszne. Zapraszam.

Składniki na 12szt:

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki śmietany 18% lub maślanki
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 120g masła
  • 150g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżka aromatu wanilinowego
  • skórka starta z małej cytryny (można pominąć)
  • 3/4 szklanki dowolnego dżemu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę,sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną łączymy. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Masło ucieramy (możemy użyć miksera) wraz cukrami. Pod koniec ucierania dodajemy po jednym jajku, aromat i startą skórkę cytrynową. Zmniejszamy obroty miksera i na zmianę dodajemy suche składniki z maślanką. Do foremek na babeczki nakładamy po łyżce ciasta, łyżeczce dżemu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na krem:

  • 250-300ml śmietany 30% lub 36%
  • 100g białej czekolady
  • śmietan-fix

Kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Studzimy i umieszczamy na noc w lodówce. Schłodzoną kremówkę ubijamy z dodatkiem śmietan-fixu. Przekładamy do rękawa cukrowniczego i dekorujemy babeczki. Smacznego.

IMG_3171 IMG_3188 IMG_3208