
Babeczki waniliowe z kawałkami czekolady
Nie za suche, pachnące wanilią babeczki z kawałkami mlecznej czekolady, każdy z nas je lubi. Może nadszedł czas by samodzielnie je upiec? 🙂
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego
- 30g cukru wanilinowego (3 łyżki)
- 100g czekolady mlecznej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 160g margaryny/masła, miękkiego
- 140g cukru
- 110ml maślanki, kefiru lub mleka (mleka dajemy troszkę mniej)
Masło/margarynę miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Do masy maślanej dodajemy na zmianę suche składniki z mlekiem. Pod koniec dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Masę wykładamy do foremek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Wystudzić. Smacznego 🙂