Babeczki podwójnie kokosowe z kremem

Babeczki podwójnie kokosowe z kremem

Te babeczki są wyśmienite! Nie wiem czy to ze względu, że wprost ubóstwiam smak kokosu czy dlatego, że po prostu są nieziemskie. W każdym razie musicie choć raz spróbować je upiec. Gorąco polecam.

Babeczki 12-14szt:

  • 240g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 170g masła, miękkiego
  • 160g cukru
  • 16 cukru waniliowego
  • mleczko kokosowe – ok 100ml
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Z puszki o pojemności 440g odlewamy rzadką część mleczka.Mąkę, proszek i sodę mieszamy. W innym naczyniu umieszczamy masło i miksujemy je dodając partiami cukier. Gdy otrzymamy puszystą masę, nadal miksując dodajemy jajka i następnie na przemian sypie składniki z mlekiem, na koniec wiórki kokosowe. Wykładamy ciasto do papilotek i pieczemy 30-35 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.

Krem kokosowy:

  • mleczko kokosowe, puszka 440g
  • 250g mascarpone
  • 150ml kremówki
  • śmietan-fix
  • 2 opakowania cukru waniliowego (32g) – można więcej
  • opcjonalnie 2-3 łyżki wiórek koksowych

Gęstą część mleczka odcedzonąod reszty i umieszczamy w głębokim naczyniu wraz z resztą składników (prócz wiórek). Miksujemy do ich połączenia i uzyskania gęstego kremu. Pod koniec możemy dodać wiórki kokosowe.

Prażony kokos:

  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórek koksowych

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Całość prażymy do zarumieniania wiórek, zdejmujemy je z patelni i studzimy.

Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, posypujemy wiórkami i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego.

IMG_9082 IMG_9051 IMG_9057