Babeczki podwójnie kokosowe z kremem
Te babeczki są wyśmienite! Nie wiem czy to ze względu, że wprost ubóstwiam smak kokosu czy dlatego, że po prostu są nieziemskie. W każdym razie musicie choć raz spróbować je upiec. Gorąco polecam.
Babeczki 12-14szt:
- 240g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 170g masła, miękkiego
- 160g cukru
- 16 cukru waniliowego
- mleczko kokosowe – ok 100ml
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Z puszki o pojemności 440g odlewamy rzadką część mleczka.Mąkę, proszek i sodę mieszamy. W innym naczyniu umieszczamy masło i miksujemy je dodając partiami cukier. Gdy otrzymamy puszystą masę, nadal miksując dodajemy jajka i następnie na przemian sypie składniki z mlekiem, na koniec wiórki kokosowe. Wykładamy ciasto do papilotek i pieczemy 30-35 minut do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.
Krem kokosowy:
- mleczko kokosowe, puszka 440g
- 250g mascarpone
- 150ml kremówki
- śmietan-fix
- 2 opakowania cukru waniliowego (32g) – można więcej
- opcjonalnie 2-3 łyżki wiórek koksowych
Gęstą część mleczka odcedzonąod reszty i umieszczamy w głębokim naczyniu wraz z resztą składników (prócz wiórek). Miksujemy do ich połączenia i uzyskania gęstego kremu. Pod koniec możemy dodać wiórki kokosowe.
Prażony kokos:
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wiórek koksowych
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Całość prażymy do zarumieniania wiórek, zdejmujemy je z patelni i studzimy.
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, posypujemy wiórkami i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego.