Babeczki nadziane jabłkami z kruszonką i cynamonem
Cudownie pachnące, niezwykle delikatne i nadziane miękkimi jabłkami z cynamonem. Na wierzchu króluje kruszonka z płatkami owsianymi. Dla mnie są hitem tej jesieni. 🙂
Nadzienie:
- 2 średnie jabłka
- łyżka cynamonu
- łyżka cukru waniliowego
- łyżka skrobi ziemniaczanej
Jabłka obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Umieszczamy w rondelku z grubym dnem, dodajemy cynamon, łyżkę cukru waniliowego i podgrzewamy do miękkości jabłek. Pod koniec dodajemy skrobię i mieszamy.
Kruszonka:
- 50g masła, rozpuszczonego
- 2 łyżki cukru
- ok. 150g mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
Masło mieszamy z mąką i cukrem, zagniatamy na kruszonkę. Pod koniec dodajemy płatki owsiane.
Ciasto na 12szt:
- 200g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 160g margaryny/masła
- 160g cukru
- 100g jogurtu naturalnego, maślanki
Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze.
Masło/margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Do masy maślanej dodajemy na zmianę suche składniki z jogurtem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Masę wykładamy do foremek – 1 łyżka, łyżeczka jabłek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy około 35 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.