Babeczki nadziane jabłkami z kruszonką i cynamonem

Babeczki nadziane jabłkami z kruszonką i cynamonem

Cudownie pachnące, niezwykle delikatne i nadziane miękkimi jabłkami z cynamonem. Na wierzchu króluje kruszonka z płatkami owsianymi. Dla mnie są hitem tej jesieni. 🙂

Nadzienie:

  • 2 średnie jabłka
  • łyżka cynamonu
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

Jabłka obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Umieszczamy w rondelku z grubym dnem, dodajemy cynamon, łyżkę cukru waniliowego i podgrzewamy do miękkości jabłek. Pod koniec dodajemy skrobię i mieszamy.

Kruszonka:

  • 50g masła, rozpuszczonego
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 150g mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych

Masło mieszamy z mąką i cukrem, zagniatamy na kruszonkę. Pod koniec dodajemy płatki owsiane.

Ciasto na 12szt:

  • 200g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 160g margaryny/masła
  • 160g cukru
  • 100g jogurtu naturalnego, maślanki

Wszystkie składniki powinny być w jednakowej temperaturze.

Masło/margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Do masy maślanej dodajemy na zmianę suche składniki z jogurtem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Masę wykładamy do foremek – 1 łyżka, łyżeczka jabłek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy około 35 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.

IMG_9277 IMG_9294 IMG_9313