Gdy chcesz zjeść jakieś ciasto często z tego rezygnujesz bo nie masz czasu na jego zrobienie? A może po prostu kupujesz je w cukierni? Najwyższy czas to zmienić 🙂
Jak niektórym z nas wiadomo robienie babeczek nie zajmuje wiele czasu, wystarczy wymieszać składniki i wsadzić do piekarnika, a w tym czasie można buszować po internecie lub czytać książkę 🙂
Składniki:
- 150 g masła lub margaryny do pieczenia w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru
- 2 łyżki mleka w proszku (lub kilka kropli śmietankowego aromatu)
- 2 jajka
- 40ml maślanki (może być kefir, jogurt naturalny lub po prostu mleko)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki
- 50g garści płatków kokosowych
- 200 ml śmietany kremówki
- posiekane na drobno orzeszki (zależy jakie macie, mogą być laskowe, migdały itp.)
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180°C. Masło utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę (można mikserem). Wbij jajko i dolej mleka albo maślanki.). Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, płatki kokosowe i wymieszaj wszystko. Tak, żeby tylko się połączyło, nie musi być gładkie. Masę nakładaj łyżką do formy wyłożonej papilotkami, do 2/3 wysokości każdej. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut, do ‚suchego patyczka’. Przed udekorowaniem ostudź.
Śnieżkę lub kremówkę ubij, a podczas ubijanie dodaj mleko w proszku lub aromat śmietankowy – wanilinowy do smaku. Posyp drobno posiekanymi orzechami.
Babeczki można zrobić, również z innymi dodatkami. Zamiast kokosa dać orzechy, zamiast orzechów dać płatki czekoladowe i tak bez końca 🙂