Babeczki kokosowe z bitą śmietaną

Gdy chcesz zjeść jakieś ciasto często z tego rezygnujesz bo nie masz czasu na jego zrobienie? A może po prostu kupujesz je w cukierni? Najwyższy czas to zmienić 🙂

Jak niektórym z nas wiadomo robienie babeczek nie zajmuje wiele czasu, wystarczy wymieszać składniki i wsadzić do piekarnika, a w tym czasie można buszować po internecie lub czytać książkę 🙂

Składniki:

  • 150 g masła lub margaryny do pieczenia w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki mleka w proszku (lub kilka kropli śmietankowego aromatu)
  • 2  jajka
  • 40ml maślanki (może być kefir, jogurt naturalny lub po prostu mleko)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 50g garści płatków kokosowych
  • 200 ml śmietany kremówki
  • posiekane na drobno orzeszki (zależy jakie macie, mogą być laskowe, migdały itp.)

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180°C. Masło utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę (można mikserem). Wbij jajko i dolej mleka albo maślanki.). Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, płatki kokosowe i wymieszaj wszystko. Tak, żeby tylko się połączyło, nie musi być gładkie. Masę nakładaj łyżką do formy wyłożonej papilotkami, do 2/3 wysokości każdej. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut, do ‚suchego patyczka’. Przed udekorowaniem ostudź.

Śnieżkę lub kremówkę ubij, a podczas ubijanie dodaj mleko w proszku lub aromat śmietankowy – wanilinowy do smaku. Posyp drobno posiekanymi orzechami.

Babeczki można zrobić, również z innymi dodatkami. Zamiast kokosa dać orzechy, zamiast orzechów dać płatki czekoladowe i tak bez końca 🙂

 

babeczkikokos (1)