Babeczki ananasowe z kremem
W babeczkach najważniejsze jest ich ciasto – jeśli jest zbyt suche lub nie wyrośnięte to nawet najlepszy krem ich nie uratuje. Te babeczki nie dość, że mają znakomite ciasto z kawałkami soczystego ananasa to są też udekorowane pysznym, orzeźwiającym kremem ananasowym na bazie serka mascarpone. Znakomite ciasto i równie dobry krem – to połączenie musi Wam posmakować 😉
Ciasto na 16 sztuk:
- 200g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 16g cukru waniliowego, paczka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 160g margaryny/masła, miękkiego
- 140g cukru
- 100ml śmietany 18%
- 3 plastry ananasa i łyżeczka mąki ziemniaczanej*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzewamy piekarnik do 170°C. Ananasa kroimy w drobne kawałki i obtaczamy w mące.
Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Do masy maślanej dodajemy na zmianę suche składniki z śmietaną. Pod koniec dodajemy kawałki ananasa.Masę wykładamy do foremek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut. Wystudzić.
Krem:
- szklanka zalewy z puszki z ananasem
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru, 40g
- 200g mascarpone
Sok umieszczamy w garnku i zagotowujemy z cukrem. Mleko mieszamy z budyniem i żółtkami i wylewamy na gotujące się mleko. Całość energicznie mieszamy do uzyskania gęstej, budyniowej konsystencji. Całość studzimy. Wystudzony krem miksujemy z mascarpone i schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Smacznego 🙂
*używam ananasa z puszki