Amoniaczki orzechowe

Amoniaczki orzechowe

Tym razem amoniaczki z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich. Są równie smaczne jak te tradycyjne więc jeśli macie w domu zmielone orzechy to najwyższy czas by je wykorzystać.

Ciasto:

  • 500kg mąki
  • 260g  cukru
  • 3 duże jajka
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki amoniaku
  • 70g masła
  • 4 kopiaste łyżki zmielonych orzechów włoskich

Masło rozpuścić i przestudzić.

Wszystkie składniki (prócz orzechów) dokładnie wymieszać z połową mąki przez 15 minut i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia dodać drugą połowę mąki, orzechy i zagnieść ciasto. Powinno być nie klejące się i lśniące. Podsypują delikatnie blat mąką , rozwałkować je na grubość max. 5mm i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Wykładać je na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekarnik nagrzać na 170°C. Ciastka piec do zarumienienia, ok. 20 minut. Wyjąć i wystudzić.

Lukier:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 8 łyżek cukru pudru

Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, w razie potrzeby dodajemy więcej/mniej danego składnika.

Dodatkowo:

  • ok. 200g obranych orzechów włoskich

Orzechy włoskie szatkujemy i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy je do zarumienienia. Zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzone ciastka smarujemy lukrem i posypujemy orzechami. Smacznego.

amonniako (2) amonniako (3) amonniako (4) amonniako (5)