Ambasador (kokoski)
U mnie w domu to ciasto zawsze było nazywane Ambasadorem, jednak niektórzy mówią na nie Kokoski. Jest to wilgotne ciasto z dodatkiem orzechów, oblane polewą czekoladową i obtoczone w kokosie – jest pyszne! Na jednym kawałku nie skończycie, w każdym razie będzie trudno 😉 Zapraszam.
Składniki na ciasto:
- 480g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 70g posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
- 1/2 aromatu migdałowego
- 1/2 szklanki mleka
- 240g margaryny
- 300g cukru
- szczypta soli
Mleko, margarynę i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Studzimy.
Blachę o wymiarach 20cmx30cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy ostudzoną masę maślaną, żółtka, aromat i posiekane orzechy. Mieszamy do połączenia.
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na białą i sztywną pianę. Łączymy za pomocą szpatułki z wcześniej przygotowanym ciastem. Przelewamy do blachy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Dodatkowo:
- 350g wiórek kokosowych
- 250g masła
- 5 łyżeczek kakao
- 40g cukru
- 2 jajka
Masło rozpuszczamy z dodatkiem kakaa i cukru. Odstawiamy na 2-4 minuty. Wbijamy jajka i energicznie mieszamy, używam do tego trzepaczki.
Przestudzone ciasto kroimy na małe kostki (mi wyszło ponad 30 małych kawałków). Każdy kawałek zanurzamy w polewie. Następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego.