Ambasador (kokoski)

Ambasador (kokoski)

U mnie w domu to ciasto zawsze było nazywane Ambasadorem, jednak niektórzy mówią na nie Kokoski. Jest to wilgotne ciasto z dodatkiem orzechów, oblane polewą czekoladową i obtoczone w kokosie – jest pyszne! Na jednym kawałku nie skończycie, w każdym razie będzie trudno 😉 Zapraszam.

Składniki na ciasto:

  • 480g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 70g posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1/2 aromatu migdałowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 240g margaryny
  • 300g cukru
  • szczypta soli

Mleko, margarynę i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Studzimy.

Blachę o wymiarach 20cmx30cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy ostudzoną masę maślaną, żółtka, aromat i posiekane orzechy. Mieszamy do połączenia.

Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na białą i sztywną pianę. Łączymy za pomocą szpatułki z wcześniej przygotowanym ciastem. Przelewamy do blachy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Dodatkowo:

  • 350g wiórek kokosowych
  • 250g masła
  • 5 łyżeczek kakao
  • 40g cukru
  • 2 jajka

Masło rozpuszczamy z dodatkiem kakaa i cukru. Odstawiamy na 2-4 minuty. Wbijamy jajka i energicznie mieszamy, używam do tego trzepaczki.

Przestudzone ciasto kroimy na małe kostki (mi wyszło ponad 30 małych kawałków). Każdy kawałek zanurzamy w polewie. Następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego.

ambasdor (2) ambasdor (3)

DSCF7677 DSCF7711